• 11 Apr 17

  Johan Brink – Made in Japan

  Johan Brink Made in Japan uställning Göteborgs Auktionsverk vår 2017

  Göteborgs Auktionsverk har äran att presentera Johan Brinks utställning Made in Japan.
  Utställningen kommer att äga rum i Göteborgs Auktionsverks lokaler och pågår 21 april- 12 maj.

  Min första kontakt med Japan var en vinylskiva som jag spelade sönder när jag var sexton. Made in Japan med Deep Purple. Tio minuter långa låtar med improviserade solon, live från Japan. Några år senare fick jag möjlighet att resa till Tokyo med svenska friidrottslandslaget. Tio dagar i Tokyo, två tävlingar och tid att utforska staden. Jag hade nyligen köpt min första systemkamera, en Yashica. Och jag fotograferade mina första gatubilder.

  Många år senare. Tillbaka till Tokyo och Kyoto, utan att ladda upp för några tävlingar. Mer tid att upptäckta staden. Mer tid att hitta motiven på gatorna.

  När jag första gången besökte Japan kom jag hem med Två 36-rullar färgfilm. En oändligt massa bilder tyckte jag då. Den här gången i höstas, lite mer än 2 000 bilder.

  Händelser, ögonblick och objekt. Under ett par sekunder. Den samlade tiden av mina exponeringar. Ett litet utsnitt av en vardag där ytterligheter och kontraster samsas, lever i symbios, respekteras av varandra.

  Neonruset krockar med kontemplativa krusningar, stillheten och vördnaden för historien står i kontrast med bejakandet av spelhallar och shopping. Pokemon versus samurajer. Haiku versus karaoke. Ikebana versus tolvbitars sushi i plast. Kalligrafi versus Photo Booth. Högteknologiska Asics versus Geta i sandelträ. Tusen och åter tusen dagar flätade i varandra.

  Johan Brink fotograferar konstant människor, ögonblick, ting, färger och former. Bilden är alltid närvarande. Han har tidigare ställt ut på bland annat samlingsutställningen Omnibus 2014 och 2016 i Kungsbacka Konsthall och samlingsutställningar på Röhsska museet, Galleri PS och Galleri Sandell. Han skriver dessutom regelbundet om fotografi, bland annat för Fotografiska i Stockholm. Han har kurerat en rad utställningar, exempelvis premiären av Höstsalongen på Fotografiska 2014, han samlar fotografi och fotoböcker och föreläser om fotografi. Johan Brink är autodidakt men har utvecklat sitt fotografi i olika workshops, bland annat med en av världens mest respekterade fotografer Mary Ellen Mark.