• 22 Dec 16

  Vårens föreläsningar

  Vårens föreläsningar

  Vårens föreläsningar är äntligen här. För anmälan maila namn, telefonnummer och vald/a kurser till kurser@goteborgsauktionsverk.se så återkopplar vi med betalningsuppgifter.

  Se vårens föreläsningar nedan eller klicka på länken för pdf  Vårens föreläsningar 2017.

   1/2 Auktionshistoria

  18.00-19.00 Lena Hafdell, kostnadsfritt inkl. kaffe

  Få en inblick i auktionernas historia, från antiken via Ostindiska kompanierna fram till dagens nätauktioner. Vi börjar med auktionernas ursprung och går sedan över på hur det går till att både köpa och sälja på auktion idag.

   

  8/2 Modern Classics, Motorspecial

  18.00-19.30 Kristoffer Tilgman, 295:- inkl. ett glas vin och canapéer från Sjömagasinet

  Vi har alla med förvåning sett våra gamla drömfordon förvandlas till investeringsobjekt. Så vilka är de, vad kommer inom kort att bli nästa heliga graal som alla vill ha i sitt garage eller kanske rent av vardagsrum? Vi kommer också att ge er en liten skola i hur och var man handlar eller rent av låter bli att köpa. Samla på er ett frågebatteri eller en ren värderingsfråga så ska vi försöka på plats ge ett utlåtande.

   

  22/2 Svenska samlare

  18.00-19.30 Peder Lamm, 295:- inkl. ett glas vin och canapéer från Sjömagasinet

  Att samla konst och antikviteter är ingalunda någon ny företeelse. Lär känna de stora svenska konstsamlarna från fältherren Carl Gustaf Wrangel med sina stora slott fyllda av föremål rövade under 30-åriga kriget, till yuppien och finansmannen Fredrik Roos samling av sent 1900-tals måleri.

   

  1/3 Skandinavisk design

  18.00-19.30 Maria Öhman, 295:- inkl. ett glas vin och canapéer från Sjömagasinet

  Följ med på en resa genom det skandinaviska 1900-talets formhistoria. Möt storheter såsom Josef Frank, Arne Jacobsen, Märta Måås-Fjetterström och Stig Lindberg. Ta del av de olika årtiondenas typiska stildrag och lär dig mer om århundrandets strömningar och influenser. Vänligen observera att föreläsningen är fullbokad. Maila för väntelista.

  8/3 Historiska smycken

  18.00-19.30 Maria Ylander, 295:- inkl. ett glas vin och canapéer från Sjömagasinet

  Under den här kvällen bjuds ni på en introduktion till de europeiska smyckenas historia. Från senmedeltidens dräktsmycken till nutidens moderna smyckekonst. Ni kommer att få inblick i hur smyckenas utformning följer samhällets utveckling och modets växlingar genom tiden.

  15/3 Samtida konst

  18.00-19.30 Ann-Sofie Johansson, 295:- inkl. ett glas vin och canapéer från Sjömagasinet

  Varför ser konsten ut som den gör idag? Vad är samtidskonst? Genom exempel från modernismen fram till idag ska vi under kvällen utforska dessa frågor.

   

  22/3 Barockens underbara värld

  18-19.30 Peder Lamm, 295:- inkl. ett glas vin och canapéer från Sjömagasinet

  Lär dig att känna igen den pompösa stil som dominerade under 1600- och 1700-talen. Magnifik arkitektur, färgstarkt måleri och förgyllda möbler. Varifrån kom idéerna? Vilka var de stora namnen? Vart kan man se dessa underbara föremål?

   

  29/3 Göteborg i konsten

  18.00-19.30 Maria Öhman, 295:- inkl. ett glas vin och canapéer från Sjömagasinet

  Hur har konsten och konstlivet sett ut i Göteborg genom historien? Vilka konstnärer har varit verksamma i vår stad? Under kvällen tittar vi på konst från 1700-talets grafiska blad av bröderna Martin till 1900-talets färgstarka kolorister.

  5/4 Att investera i konst

  18.00-19.30 Pontus Silfverstolpe, 295:- inkl. ett glas vin och canapéer från Sjömagasinet

  Pontus Silfverstolpe, programledare för Antikdeckarna och grundare till Barnebys lär oss att förstå mekanismerna i konst och auktionsvärlden. Vad är det som gör att en Picassomålning kan kosta 1,5 miljarder kronor eller att konst av kvinnliga konstnärer säljs för rena fyndpriserna? Vilka är personerna och incitamenten som driver en marknad som omsätter mer än 300 miljarder varje år? Vilka är vinnare och vilka är förlorare och framför allt vad ska du själv tänka på när du köper konst?