2 oktober

Höstens kurser

Läs mer

Höstens kurser presenteras i samarbete med våra vänner på Sjömagasinet.
Onsdagar Kl.18.00-19.30 på Värmlandsgatan 2.

Du anmäler dig genom att boka via e-post till kurser@goteborgsauktionsverk.se.
I bokningsbekräftelsen får du betalningsuppgifter. Anmälan är bindande. Kostnaden är 310 SEK/kurs inklusive kanapéer från Sjömagasinet.

2/10 William Morris & Arts and Crafts
Arts and Craftsrörelsens födelse i England under det sena 1800-talet förändrade samhällets syn på föremål och dess tillverkning. Konstnären William Morris engagemang för hantverket och det individuella skapandet under 1800-talets mitt fick stor betydelse för utvecklingen av den brittiska rörelsen. Njut av tidlösa och samtidigt trendiga mönster av Morris under kvällen.

Maria Öhman, Chefsintendent

16/10 Henri Matisse och hans svenska elever
Paris var konstens metropol under modernismens genombrott på tidigt 1900-tal. På den fria skolan Académie Matisse ledde konstnären undervisningen, där många svenska studenter deltog. Färgen, formen och perspektivet fick nytt innehåll och andra uttryck. Vi tittar närmare på vilka de svenska konstnärerna var och hur de influerades av den färgsprakande modernisten.

Maria Öhman, Chefsintendent

17/10 Svenska silversmeder
OBS! Nytt datum
Lär känna svenska silversmeder och vad som kännetecknar deras föremål under historien. Följ med på en resa från barockens svulstiga former på 1600-talet till 1900-talets strama linjer i ädelmetallens värld. Hur metallen bearbetas, formas och förfinas är frågor som besvaras under kvällen.

Peder Lamm, Antikexpert

30/10 Handfasta tips vid köp av konst och antikviteter
OBS! Nytt datum
Vad ska man tänka på innan man köper konst och antikviteter i andra hand? Vilka fallgropar finns och hur vet man att det är en äkta vara och inte en stilkopia? Peder kommer under kvällen att förklara fackuttryck och visa vad som är viktigt att veta om ett föremål eller konstverk innan köpet. Lär dig att bli en riktig antikdeckare!

Peder Lamm, Antikexpert

6/11 Empiren
Den kejserliga stilen Empire var rådande under Napoleon I:s tid i Frankrike på tidigt 1800-tal. Den praktfulla stilen med dekorelement inspirerad av Grekland och Egypten hade ofta krigsattribut och inredningarna präglades av förgyllningar. I Sverige var stilen samtida med Karl Johan, en enklare variant. Så småningom övergick empiren i Biedermeier mot mitten av 1800-talet. Lär dig mer om de olika stilelementen och dess karaktäristik i möbler och inredningar.

Peder Lamm, Antikexpert

13/11 Vad gör de unga fotograferna?
Mer än någonsin är samhället genomströmmat av bilder som cirkulerar i sociala medier och andra snabba forum. Alla är i en mening fotografer idag, men i detta flöde finns också fotografer som har valt att arbeta med bilden som ett konstnärligt och gestaltande medium. Föreläsningen handlar om vad som gör deras arbeten annorlunda och vilka de viktiga frågorna och uttryckssätten är inom den samtida fotografin.

Niclas Östlind, Fil. dr. i fotografi och lektor vid Akademin Valand

  • Var: Värmlandsgatan 2
  • När: 2 oktober, kl. 18:00-19:30

14 september

Värderingsdagar inför vår kvalitetsauktion

Läs mer

I början av december satsar vi på en stor kvalitetsauktion med traditionellt klubbslag i våra lokaler. Under höstens värderingsdagar söker vi föremål specifikt till denna auktion, men du är förstås alltid hjärtligt välkommen in till oss med dina målningar, antikviteter, smycken, armbandsur, silver och andra trevliga objekt. Vi har tusentals kunder världen över som söker föremål med patina och historia. Önskar du boka hemvärdering inför höstens kvalitetsauktion kontakta oss på info@goteborgsauktionsverk.se.

Värderingsdagar hösten 2019
14 september 11.00-15.00 – Silver

21 september 11.00-15.00 – Göteborgskolorister

5 oktober 11.00-15.00 – Smycken & klockor

12 oktober 11.00-15.00 – Modern & samtida konst & skulptur

19 oktober 11.00-15.00 – Modern design & konsthantverk

26 oktober 11.00-15.00 – Orientaliskt med Peder Lamm

  • Var: Värmlandsgatan 2
  • När: 14 september, kl. 11:00-15:00

25 oktober

Matlagningskväll med Peder Lamm & Ulf Wagner i Smedjan plus "Ett år på Sjömagasinet"

Läs mer

Datum: 25 oktober
Tid: 18:00
Plats: Smedjan, Sjömagasinet
Antal tillgängliga platser: 10
Sista anmälningstid: 18/10 klockan 22:00
Pris: 1970 SEK

Fredagen den 25 oktober kl. 18:00 erbjuder Sjömagasinet i samarbete med oss på Göteborgs Auktionsverk en unik chans till en matlagningskväll i Smedjan med Ulf Wagner & Peder Lamm, vi kallar det för en ”historisk” matlagning. Kvällen inleds med Champagne och goda tilltugg. En 4-rätters meny tillagas och avnjuts därefter under lättsamma former. Till menyn serveras vin till samtliga rätter och middagen avslutas med kaffe. Alla får med sig recept på godsakerna hem, så succén kan upprepas när andan faller på. Dessutom ingår boken ”Ett år på Sjömagasinet” (värde 385:-), boken hämtas ut efter 25 oktober i Göteborgs Auktionsverks lokaler på Värmlandsgatan 2.

Anmäl dig här!

  • Var: Adolf Edelsvärds gata 5
  • När: 25 oktober, kl. 18:00

9 oktober

Utställning: CROSSROADS

Läs mer

Dåtida ting möter samtida konsthantverk

Sju nyutexaminerade konstnärer från masterprogrammet i konsthantverk på HDK ställer under Gothenburg Design Festival ut på Göteborgs Auktionsverk.

Utställningen pågår 9-19 oktober.

Verken auktioneras ut här. 

MEDVERKANDE KONSTNÄRER:

Hanna Björkdahl, Lotta Grimborg, Nína Harra, Emma Hasselblad, Karin Ridderstolpe, Sara Bech-Hanssen, Jussi Järvinen

  • Var: Värmlandsgatan 2
  • När: 9 oktober, kl. 13:00-17:00

12 oktober

Värderingsdag modern & samtida konst 12/10

Läs mer

Under 1950-talet och trettio år framåt utvecklade Olle Baertling ”Den öppna formens stil”. Hans karaktäristiska målningar med färger i speciella temperaturer och triangulära former ger en illusion av att fortsätta utanför bildens gränser. Inför höstens slagauktion söker vi moderna verk av konstnärer som Olle Baertling, Agnes Cleve, GAN, Sigrid Hjertén, Halmstadgruppen, Isaac Grünewald och Leander Engström. Det är också stor efterfrågan på samtida konstnärer som Jens Fänge, Ola Billgren, Lena Cronqvist, Ann Edholm, Patrik Andiné, Martin Wickström och Eva Hild. Välkommen in för värdering och inlämning, lördagen den 12 oktober. Våra experter tar i vanlig ordning emot kl. 11-15.

  • Var: Värmlandsgatan 2
  • När: 12 oktober, kl. 11:00-15:00