2 oktober

Höstens kurser

Läs mer

Höstens kurser presenteras i samarbete med våra vänner på Sjömagasinet.
Onsdagar Kl.18.00-19.30 på Värmlandsgatan 2.

Du anmäler dig genom att boka via e-post till kurser@goteborgsauktionsverk.se.
I bokningsbekräftelsen får du betalningsuppgifter. Anmälan är bindande. Kostnaden är 310 SEK/kurs inklusive kanapéer från Sjömagasinet.

2/10 William Morris & Arts and Crafts
Arts and Craftsrörelsens födelse i England under det sena 1800-talet förändrade samhällets syn på föremål och dess tillverkning. Konstnären William Morris engagemang för hantverket och det individuella skapandet under 1800-talets mitt fick stor betydelse för utvecklingen av den brittiska rörelsen. Njut av tidlösa och samtidigt trendiga mönster av Morris under kvällen.

Maria Öhman, Chefsintendent

9/10 Svenska silversmeder
Lär känna svenska silversmeder och vad som kännetecknar deras föremål under historien. Följ med på en resa från barockens svulstiga former på 1600-talet till 1900-talets strama linjer i ädelmetallens värld. Hur metallen bearbetas, formas och förfinas är frågor som besvaras under kvällen.

Peder Lamm, Antikexpert

16/10 Henri Matisse och hans svenska elever
Paris var konstens metropol under modernismens genombrott på tidigt 1900-tal. På den fria skolan Académie Matisse ledde konstnären undervisningen, där många svenska studenter deltog. Färgen, formen och perspektivet fick nytt innehåll och andra uttryck. Vi tittar närmare på vilka de svenska konstnärerna var och hur de influerades av den färgsprakande modernisten.

Maria Öhman, Chefsintendent

23/10 Handfasta tips vid köp av konst och antikviteter
Vad ska man tänka på innan man köper konst och antikviteter i andra hand? Vilka fallgropar finns och hur vet man att det är en äkta vara och inte en stilkopia? Peder kommer under kvällen att förklara fackuttryck och visa vad som är viktigt att veta om ett föremål eller konstverk innan köpet. Lär dig att bli en riktig antikdeckare!

Peder Lamm, Antikexpert

6/11 Empiren
Den kejserliga stilen Empire var rådande under Napoleon I:s tid i Frankrike på tidigt 1800-tal. Den praktfulla stilen med dekorelement inspirerad av Grekland och Egypten hade ofta krigsattribut och inredningarna präglades av förgyllningar. I Sverige var stilen samtida med Karl Johan, en enklare variant. Så småningom övergick empiren i Biedermeier mot mitten av 1800-talet. Lär dig mer om de olika stilelementen och dess karaktäristik i möbler och inredningar.

Peder Lamm, Antikexpert

13/11 Vad gör de unga fotograferna?
Mer än någonsin är samhället genomströmmat av bilder som cirkulerar i sociala medier och andra snabba forum. Alla är i en mening fotografer idag, men i detta flöde finns också fotografer som har valt att arbeta med bilden som ett konstnärligt och gestaltande medium. Föreläsningen handlar om vad som gör deras arbeten annorlunda och vilka de viktiga frågorna och uttryckssätten är inom den samtida fotografin.

Niclas Östlind, Fil. dr. i fotografi och lektor vid Akademin Valand

  • Var: Värmlandsgatan 2
  • När: 2 oktober, kl. 18:00-19:30