Ett av världens äldsta auktionshus - Anno 1681

Göteborgs Auktionsverk har förrättat auktioner i över 300 år. Verksamheten grundades år 1681 och är därmed ett av världens äldsta auktionshus. Man huserade 1892-2014 i den specialritade auktionskammaren på Tredje Långgatan 7-9 i centrala Göteborg. Från och med mars 2022 finns Göteborgs Auktionsverk i nya lokaler på Banehagsgatan 20.

1621 blev Göteborg en stad, sextio år senare grundades Göteborgs Auktionsverk. Det är den svenska stormaktstiden, befolkningen ökar dramatiskt trots krig och missväxt. Vivaldi fyller tre och vet inte att han kommer att skriva de fyra årstiderna, svenskarna får smaka på kaffe för första gången, men har förstås ingen aning om att cappuccino ska göras med skummad mjölk och Isaac Newton sitter och funderar under ett äppelträd. Göteborg börjar alltmer likna en stad tack vare idoga holländare som gräver och bygger. Det är andra halvan av 1600-talet.

Mitt i denna omvälvande tid grundas Göteborgs Auktionsverk. Magistraten i Göteborg, som är stadens högst styrande organ, hade sökt tillstånd att bedriva auktionsverksamhet och fått ett ja. De första auktionerna går av stapeln i stadshuset och året är 1681. Femtio år senare flyttar verksamheten till ett nybyggt auktionshus i anslutning till stadens Tullpackhus på Smedjegatan 7. Inte långt ifrån Ostindiska kompaniet som också har fått tillstånd att hålla auktioner i ett särskilt auktionsrum i Ostindiska huset. Men när handeln med Asien försämras avvecklar de sin verksamhet 1813 och huset säljs på auktion.

1862 är det återigen dags för Göteborgs Auktionsverk att flytta, den här gången till det gamla gymnasiehuset på Västra Hamngatan 15. Trettio år senare står ett specialritat hus för auktioner klart på Tredje Långgatan 7-9, med en magnifik auktionshall, där klubbslag och budgivning hörs klart och tydligt. Än idag är det Europas äldsta byggnad som är specifikt uppförd för auktioner. Numera finns vi inte kvar, 2014 flyttade vi till Värmlandsgatan nära hamnen där de första auktionsgodsen passerade med båtar från Kina i början av vår historia. År 2022 flyttar vi till Banehagsgatan i Klippan,  i den vackra tegelbyggnaden under bron från 1906 som en gång var Sockerbrukets reparationsverkstad.

Göteborgs stad har drivit Göteborgs Auktionsverk ända fram till 1999 då vi fick privata ägare. Idag är vi världens näst äldsta verksamma auktionshus, det är bara Stockholms Auktionsverk som har varit verksamma längre, de startade sju år tidigare. Mycket har förstås förändrats. Idag visar vi fortfarande de föremål som ska gå under klubban i vår visningslokal, men också på internet. Det betyder att vi når fler kunder än vi någonsin kunde drömma om, både nationellt och internationellt. Och det finns fortfarande en enorm efterfrågan på föremål från tiden vi grundades, inte minst det kinesiska porslinet.